MUSIIKIN HAHMOTTAMINEN JA MUSIIKKITIETO
Jos haluat opiskella kontaktiopetuksessa niin klikkaa Kurssit. Kurssit sivulle päivitetään tulevia kurssimahdollisuuksia.
MuHa ja YMT linkin takaa pääset opiskelemaan itsenäisesti musiikin perusasioita.
MUSIIKIN HAHMOTTAMINEN – MUHA
Teoria-aineista käytetään nykyään nimitystä Musiikin hahmottaminen. Olet saattanut kuulla lyhenteitä MuPe, MuHa, Tolppa 1, 1/2, 1/3 jne. Nykyään nämä kaikki kulkevat nimellä Musiikin hahmottaminen (MuHa) eikä tasosuorituksia 1/3, 2/3, 3/3 enää käytetä. Musiikkiopistot voivat itsenäisesti päättää, miten musiikin hahmottamisen osaaminen kontrolloidaan. Opetushallitus on 20.9.2017 saattanut voimaan uuden opetussuunnitelman perusteet, jonka mukaan myös Jyväskylän musiikkiopisto toimii. Opetussuunnitelmaan pääset tästä – Jyväskylän musiikkiopiston opetussuunnitelma.
Opintojen tavoitteena on laajentaa oppilaan musiikillista yleissivistystä ja toimia soittoharrastuksen tukena vahvistamalla nuotinlukutaitoa sekä musiikillisten rakenteiden hahmottamista.
YLEINEN OPPIMÄÄRÄ
Harrastuslähtöinen opiskelu
Oppikirja ei ole pakollinen ja opiskelun tavoitteellisuus riippuu oppilaan omasta kiinnostuksesta.
Tavoitteellinen opiskelu
Musiikin hahmottamista voidaan halutessa opiskella kuten laajassa oppimäärässä.
LAAJA OPPIMÄÄRÄ
Laajassa oppimäärässä opiskelija valitsee 15 x 45 minuutin soittotunnit (voi myös valita yleisessä oppimäärässä). Laajan oppimäärän opiskelusta tulee sopia opettajan kanssa erikseen ja opettaja voi suositella laajaa oppimäärää 1-2 vuoden opintojen jälkeen. Musiikin hahmottaminen on osa opiskelua. Tällöin edellytetään oppikirjan hankintaa. Oppikirjana Musiikkiseikkailu 1, 2 ja 3.
Aloittaja: Musiikkiseikkailu 1
Musikantti: Musiikkiseikkailu 1
Taituri: Musiikkiseikkailu 2
Mestari: Musiikkiseikkailu 3
Muhan itseopiskelu ja soitto/laulu- tunteihin integrointi
Soitto-/laulutunneista käytetään osa esim. 5 minuuttia teorian opiskeluun. Pyritään käymään musiikin hahmottamisen osa-alueita läpi kulloinkin läksynä olevan kappaleen avulla. Esimerkiksi intervalleja voidaan etsiä kappaleesta ja samalla ottaa oppikirjasta tehtäviä siihen liittyen. MuHa-sivuilla on myös linkkejä itseopiskeluun:
– teoriaopetusta
– musiikkitietoutta esim. musiikin historia, aikakaudet, tyylit jne.
– tehtäviä
– mobiilipelejä esim. teorian opiskeluun ja korvan kehittämiseen